Het stadsbestuur van Amsterdam investeert tot 2026 ruim 15 miljoen euro extra in ouderenzorg. Dat moet senioren helpen om veilig en zelfstandig in de hoofdstad te kunnen blijven wonen.
De bevolking van Amsterdam vergrijst snel. Het aantal 65-plussers neemt naar verwachting toe van ongeveer 127.000 naar 190.000 in 2050. Tegelijkertijd zijn er volgens zorgwethouder Alexander Scholtes grote gezondheidsverschillen, wonen veel ouderen in slecht toegankelijke woningen en zijn ze vaak eenzaam.
“Ik vind het ontzettend schrijnend dat er in onze stad ouderen zijn die niet op een prettige, veilige en waardige manier oud worden en zie dat er vanuit het Rijk veel te lang is weggekeken van de vergrijzing die op ons afkomt”, aldus Scholtes. Het geld gaat onder meer naar het organiseren van laagdrempelige ontmoetingen en activiteiten, het dementievriendelijk maken van de stad, mantelzorgondersteuning en het stimuleren van de vitaliteit van senioren.
Eerder dit jaar maakte de gemeente al bekend ‘zorgzame wijken’ te gaan maken, met dertig ‘Lang Leven Thuisflats’. Deze flats bieden ouderen ondersteuning en zijn zo ingericht dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.