Alle daklozen moeten de komende weken terecht kunnen bij de nachtopvang. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen dit te regelen. Ook mensen die hier normaal geen recht op hebben, moeten tijdens de winterse lockdown gebruik kunnen maken van de opvang. Overdag mogen daklozen ook naar binnen om op te warmen, naar de wc te gaan en te eten.
Tijdens de eerste lockdown en de twee weken in november waarin extra strenge coronaregels golden, werd de opvang ook uitgebreid naar deze groep. Het gaat vooral om Oost-Europese migranten en zogenoemde ‘buitenslapers’ die zorg mijden. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeenten. Het kabinet betaalt de extra kosten van de maatregelen.
Ook mag georganiseerde en besloten dagbesteding voor kwetsbare groepen doorgaan. Volgens Blokhuis is het geen probleem als de dak- en thuislozen daar een kopje koffie drinken of wat eten. Ook hotels die daklozen opvangen, mogen maaltijden verzorgen. Maar deze moeten wel worden afgehaald en op de kamer worden gegeten.
Voor de maatschappelijke opvang geldt een maximum van dertig personen per ruimte, met onderling 1,5 meter afstand. Er geldt geen mondkapjesplicht, maar wel een dringend advies om het mond- en neuskapje te dragen.
In de koudste wintermaanden wordt normaal gesproken minder bijgehouden wie op opvanglocaties verblijft, omdat de toegang tot de nachtopvang zo laagdrempelig mogelijk moet blijven. Maar dat is nu wel belangrijk, benadrukt Blokhuis. Zo kan beter contact gezocht worden met mensen die op een locatie waren met een eventueel besmette persoon.