De overgrote meerderheid (80 procent) van de bewindvoerders die regelmatig inloggen met de DigiD-gegevens van mensen die daar minder goed toe in staat zijn om zaken als toeslagen voor hen te regelen, overtreedt daarmee noodgedwongen de wet. Dat stelt televisieprogramma Meldpunt van Omroep MAX vast na een enquête onder zevenhonderd bewindvoerders en wettelijk vertegenwoordigers.
Door middel van DigiD kunnen Nederlanders inloggen op overheidssites als de Belastingdienst, het UWV en bij hun gemeente. Sommige burgers, bijvoorbeeld mensen met dementie, zijn daarvoor afhankelijk van mantelzorgers of een bewindvoerder, stelt Meldpunt, maar bij veel instanties is het niet toegestaan hen op naam van deze mensen in te laten loggen.
Als een machtiging wel is toegestaan, is die slechts tijdelijk geldig, stelt Meldpunt, en als een familielid of cliënt handelingsonbekwaam is, mag die machtiging niet langer worden verstrekt. Volgens de helft van de bewindvoerders lopen hun cliënten door deze problemen rond inloggen met DigiD soms toeslagen mis.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie aan het programma weten zich bewust te zijn van het probleem en wil uiterlijk begin 2022 een oplossing presenteren. In de tussentijd wordt het ‘gedoogd’ dat wettelijke vertegenwoordigers de privégegevens van cliënten of hun familieleden gebruiken om in te loggen via DigiD.