Hoe voorkomt u dat u schulden krijgt of dat uw schulden een probleem worden. Als u uw inkomsten en uitgaven kent, kunt u al veel doen om schulden of problemen met uw schulden te voorkomen. Maak in ieder geval een kasboek of schriftje waarin u uw inkomsten en uitgaven bijhoudt. Hierna volgen nog meer tips. Bent u een ondernemer, kijk dan bijvoorbeeld hier voor tips.
Controleer uw loon
U heeft geld nodig om te kunnen leven, loon of uitkering is niet altijd genoeg om dat van te doen.
Controleer of uw inkomen klopt:
- Krijgt u tenminste het minimumloon?
- U kunt dit heel gemakkelijk hier controleren.
- Wordt u volgens de CAO betaald?
- In uw arbeidscontract staat welke Collectieve arbeidsovereenkomst voor u van toepassing is. Voor een overzicht van CAO’s klik hier
- Wordt u betaald voor de juiste functie?
- Kijk in uw CAO wat het salaris voor uw functie is.
- Werkt u meer uren dan waarvoor u wordt betaald?
- Als u meer werkt dan in uw arbeidscontract staat dan kan het zijn dat u urenuitbreiding kunt vragen in uw contract.
Controleer uw uitkering
Soms is uw uitkering lager dan wat u nodig heeft om van te leven (het sociaal minimum). Het UWV kan u vertellen of u recht heeft op een toeslag. Een toeslag kan door het UWV als aanvulling op uitkering van het UWV worden toegekend. De uitkeringen waar een toeslag op mogelijk is zijn:
- WW
- WAO
- WIA
- WGA
- WAZ
- WAJONG
- ZW
Ontvangt u bijstand, dan kan de gemeente u vertellen waar u in uw situatie recht op heeft. Kijk ook eens op www.antwoordopbijstand.nl
Waar heb ik recht op
Als uw inkomen laag is kan het zijn dat u recht heeft op toeslagen zodat u uw huur of zorgkosten kunt betalen. De Belastingdienst kan u daar meer over vertellen.
Ook kan het zijn dat u bijzondere kosten hebt voor bijvoorbeeld rechtsbijstand, schoolgaande kinderen of een kapotte koelkast, en u daar onvoldoende geld voor heeft. Uw gemeente kan u vertellen of u hiervoor bijzondere bijstand kunt krijgen.
Sporten, bezoek aan theater of museum, lidmaatschap van de bibliotheek, meedoen met een cursus of een schoolreisje, dat kost allemaal geld. Hebt u hier geen geld voor, dan helpen sommige gemeenten u gratis of goedkoper hieraan mee te doen.
Wat geef ik uit
Weten wat u uitgeeft is belangrijk. Hebt u genoeg inkomen om bijvoorbeeld de huur, elektra of verzekeringen te betalen. Houdt u wel iets over om boodschappen te doen of kleding te kopen. Als u weet hoe het zit kunt u misschien uitgaven aanpassen. Ook kunt u beter plannen wanneer u bijvoorbeeld nieuwe kleding kunt kopen.
Handig om te gebruiken van het Nibud:
Wat doe ik met schulden
Schulden hoeven niet een probleem te zijn maar kunnen dat wel worden. U kunt niet in de toekomst kijken, u kunt zonder werk komen te zitten, u kunt gaan scheiden of er ineens onverwacht hoge kosten hebben. Als u dan uw schulden niet of moeilijk kunt betalen is het goed om er snel bij te zijn zodat u meer problemen voorkomt. Kijk voor handige tips op zelfjeschuldenregelen.nl. Ook kunt u een persoonlijk stappenplan maken.