Hulptrajecten die door Jeugdzorg worden ingezet bij complexe scheidingen, hebben nauwelijks effect. Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter Radio. De hulpverlening die ervoor moet zorgen dat de ruzies tussen ouders minder worden, levert in de praktijk juist veel frustraties op. Bovendien kunnen de kosten van de hulp oplopen tot duizenden euro’s per gezin.
Bij ouders die in een complexe scheiding zitten, worden hulptrajecten ingezet. Deze interventies moeten ervoor zorgen dat de schadelijke gevolgen van dit soort scheidingen afneemt. Zo moet bijvoorbeeld de communicatie weer op gang komen en ervoor gezorgd worden dat de omgangsregeling beter wordt nageleefd.
Maar in de praktijk wordt onvoldoende duidelijk of deze interventies ook echt effectief zijn. Ouders krijgen te maken met een grote hoeveelheid hulpaanbieders, waardoor het vertrouwen in professionals afneemt.
Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI): “Het is voor ouders moeilijk om door de bomen het bos te zien. Gezinnen gaan van de ene hulpverlener naar de andere. Ik denk dat er onvoldoende aandacht is voor het volledige proces. Er zou sneller afgevraagd moeten worden of een interventie wel werkt.”